1. 主頁
  2. >
  3. 主題特集
  4. >
  5. 本地插畫|FarewellNotes首...

本地插畫|FarewellNotes首創押韻廣東話字句講職場話|打工仔超有共鳴

今次HK Insider介紹的香港插畫師 – 戴恭濟(IG:@farewellnotes)
#FarewellNotes #散水是咁的插畫,以香港打工仔職場為主題,諷刺職場上人性的陰暗面。作品利用押韻廣東話字句,以嬉笑怒罵的方式引起不少打工仔共嗚, 絕對能為一眾打工仔帶來滿滿的正能量。

FarewellNotes 兩位骨幹成員

戴恭濟Judy Tai (早啲Die) 

職位:插畫屍,員工編號9958(救救我吧)。篤中死穴的一句話:你以為淨係得你睇到咩?

賈浩仁Holun Jia (好撚假)

職位:膠層,員工編號6120(懶得理你)。篤中死穴的一句話:乜你咁簡單嘅嘢都搞唔掂!

FarewellNotes 插畫

「FarewellNotes」定期在Instagram和Facebook推出插畫和在限時動態有每日金句。

圖片來源:IG @farewellnotes
圖片來源:IG @farewellnotes

圖片來源:IG @farewellnotes

搞鬼 Whatsticker

FarewellNotes更會季度性推出whatsticker,以及在網上及本地市集上推出各種職場必備產品。

圖片來源:散水是咁的 Whatsticker

下載網站
https://whatsticker.online/cache/search/HK?keyword=散水是咁的

FarewellNotes 產品

「 戴恭濟 」為打工仔推出不同實用產品,包括:散水系列中的散水卡、散水禮物、散水餅Cake插牌;還有其他周邊產品:港呢啲系列鑰匙扣、職場卡、座檯曆和磁石貼等。

職場卡 – 圖片來源:IG @farewellnotes
壽星卡 – 圖片來源:IG @farewellnotes

他們更不時在本地市集中擺檔,想打卡或購買「戴恭濟」產品。
記住Follow 他們! ( IG:@farewellnotes )

FarewellNotes 聯乘產品

日前他們更聯乘本地咖啡品牌 – 緣月咖啡推出 FarewellNotes 掛耳咖啡包!包裝上印帶品牌搞鬼插畫而且飲用方便,十分適合打工仔在辦工室飲用或當作散月禮物!

咖啡成份及資料:

緣月咖啡採用 SCA83.5分的精品咖啡 Specialty Coffee《哥倫比亞特級17/18目阿拉比卡》,打開包裝便傳出陣陣焦糖味;沖泡後,第一段品嚐到堅果,而中段甜蜜的味道記得唔好錯過,最後是柑桔的微酸,味道豐富。

大家一齊支持香港品牌,支持香港插畫師啦﹗買滿150蚊包運哦﹗

本地插畫品牌 《FarewellNotes》
Facebook:https://www.facebook.com/farewellcard886
Instagram:https://www.instagram.com/farewellnotes/